Tomato & Broccoli Freekeh - فريك بالبروكلي و صلصة الطماطم



Freekeh is my Favorite kind of carbs. I can't stop myself in adding it in anything or eating in many forms. This dish I cooked it on a day when I decided to go Vegan for a Day. It is so easy and basically, its components are found in your cupboard. 

servings: 6 people
prep time: 5 mins
cook time: 35 mins


Ingredients:

Freekeh - الفريك

Freekeh                                    2 cups
Olive oil                                   3 tsp
Butter                                       2 tsp
Black pepper                            1 tsp
Nutmeg                                    2 tsp
Salt                                           2 tsp
Dry mint                                   1 tbsp
Vegetable Stock                        1 cup
Tomato juice                             1 1/2 cup
Broccoli Fresh                          150 g
Carrot - Grated                         1 cup
zuchinni -  Grated                     1 cup


            فريك                                          ٣ كوب  
زيت زيتون                                  ٣ معلقة صغير
ذبدة                                          ٢ معلقة صغيرة
فلفل اسود                                 ١ معلقة صغيرة
جوز الطيب                                ٢ معلقة صغيرة
ملح                                          ٢ معلقة صعيرة
   نعناع ناشف                             ١ معلقة كبيرة
            مرقة خضار                               ١  كوب
      عصير طماطم                            ١ ١/٢ كوب 
        بروكلي                                     ١٥٠ جرام
             جزر- مبشور                             ١ كوب
             كوسة - مبشور                          ١ كوب 



Instructions - الطريقة


1- On a medium heat, put a medium-sized pot, add olive oil and butter. Leave for 30 seconds or until the oil becomes hot.

2- Add the carrots and zuchinni, stir for 2 minutes then add black pepper, salt, nutmeg and dry mint.

3- Add the freekeh and stir for 5 - 7 minutes or when the freekeh is hot.

4- Add tomato juice and vegetable stock. leave until it boils and the freekeh absorbs the stock.

5- In a baking pan, add the freekeh and put on the top the broccoli, cover and bake at 180 degrees for 15-20 minutes

6- Remove and serve

١علي نار متوسطة، نضع طاسة  و اضيف زيت زيتون و الذبدة حتي يسخن
٢- ضيف الجزر و الكوسة و قلب ٢ دقيقة بعد ذلك ضيف فلفل اسود، ملح، جوز الطيب و النعناع اليابس
٣- زيد الفريك و قلب ٥-٧ دقايق او لما الفريك يسخن
٤- ضيف عصير الطماطم و مرقة الخضار. اتركه حتي يغلي و الفريك يشرب الخليط
٥- في وعاء للخبيز قلب الفريك فيه و زيد البروكلي علي الوش.  غاطية بفويل . ادخله الفرن علي درجة ١٨٠ لمدة ١٥-٢٠ دقيقة
٦- جية وقت التقديم



Comments